Dolgular

Dolgu Nedir?

Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır. Etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur.

Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini de engellenmeye çalışır. Dolgu için kullanılan malzemeler porselen, kompozit reçine (diş renginde dolgu) ve amalgamdır. (cıva gümüş, bakır, kalay ve bazen çinko alaşımı).

Diş çürüğünün etkenleri

Bakteri plağı, karbonhidratlı gıdalar (şeker,un vb) dişin yapısı ve tükrüğün bileşimi gibi bünyesel etkenler ve besinlerin ağızda kalış süresidir.
Ağızda bakterilerin oluşturduğu bakteri plağı, yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişin mineral dokusunu çözer ve dişin minesini bozarak diş üzerinde kavite adını verdiğimiz oyukların oluşmasına neden olur.

Diş çürüğünün belirtileri nelerdir?

Çürük ve oyulmuş bir diş, koyu renkli boşluğuyla kolayca tanınır. Fakat bazen çürük çukurcuğu gizli kalır ve diş hekimi ancak yardımcı tanı araçlarıyla (diş röntgeni gibi) teşhis koyabilir.

Çoğu zaman çürük, diş tüberküllerinin birbiriyle kesiştiği yerde veya dişin boyun kısmında görülür. İki diş arasında kalan gizli çürükler uzun süre fark edilmez.

Diş çürüğünde diş hekimine başvurmayı gerektiren en önemli belirti ağrıdır. Ağrı ile birlikte soğuk, sıcak, tatlı veya ekşi hassiyeti olabilir. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir, bazı hastalarda hissedilmeyebilir. Genelde etken ortadan kalkınca ağrıda geçer; fakat tedavi edilmeyen çürüklerde ağrılar bir süre sonra sürekli olmaya başlarlar. Bu da çürüğün dişteki damar-sinir paketinin toplandığı pulpa tabakasına ilerlediği anlamına gelir ve kanal tedavisi gerekir.

Diş çürüğü nasıl ilerler?

Çürük, daima dişin yüzeyinden başlar ve ilerleyerek dentin tabakasına erişir. Dentin, mineden daha fazla organik madde içerir ve daha yumuşaktır. Bu nedenle çürük bu tabakada daha çabuk yayılarak dentini bir burgu gibi deler; fakat, çürüğün ilerleme hızı, kişiden kişiye ve dişten dişe çok değişir.

Çürük tedavisinde kulanılandolgu maddeleri :

Amalgam (gümüş) dolgular: Aşınmaya karşı dirençlidir ve nispeten daha ucuzdur. Bununla beraber, koyu renklerinden dolayı, porselen veya diğer kompozit restorasyonlara göre daha fark edilir niteliktedir ve genellikle ön dişler gibi görünür bölgeler için uygun değildir. Gümüş, kalay ve bakır alaşımının %45-50 oranında civa ile karıştırılmasıyla meydana gelir. Çürükten temizlenen kavite amalgam dolgu maddesiyle doldurulduktan sonra hastaya o bölgenin iki saat kullanılmaması ve 24 saat sert bir şey çiğnememesi önerilir. 24 saat sonra iyice sertleşen dolgu cilalanır.

Kompozit dolgular: Dişinizle aynı renktedir ve bu nedenle doğal görünüm istendiğinde kullanılır. Çeşitli renk seçenekleriyle dişte fark edilmez ve estetik-beyaz dolgu olarak da adlandırılır. Bir dönem sadece ön bölgede kullanılan materyal, çeşitli yöntemlerle güçlendirilerek arka bölge için de uygun hale getirilmiştir. Özel bir bağlayıcı ajan kullanılarak dişe yerleştirilen dolgu malzemesi ışık cihazıyla sertleştirilir ve cilası aynı seans yapılır.

İnley veya onley olarak anılan porselen dolgular: Hazırlanan diş kavitesinden ölçü alındıktan sonra laboratuvarda hazırlanır. Hasta bir sonraki seans geldiğinde hazırlanmış porselen dolgu dişe yapıştırılır. Diş rengine uygun üretilebilir ve lekelenmeye, aşınmaya karşı dirençlidir.

 

Site içerisinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
Hürriyet Mah. Eski Edirne Asfaltı No:80 D:1 Gaziosmanpaşa Merkez, Gaziosmanpaşa / İstanbul
Telefon: +90 212 535 95 30